Ziarnowa Kukurydza
Miesiąc październik, zwłaszcza jego druga połowa, to okres sprzętu ziarna kukurydzy. Poziom plonowania kukurydzy w tym roku jest zadawalający, ponieważ rolnicy zdołali zgromadzić dla bydła dostateczną ilość pasz objętościowych. Pojawił się nawet pewien naddatek zasobów kukurydzy, który po zakonserwowaniu można przeznaczyć na ziarno. Wbrew powszechnym opiniom i zapotrzebowaniom rynkowym (ogromna susza w Ameryce), nie trzeba go suszyć, można je zakisić.
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Ostrołęka wraz z firmą KWS Polska, Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie i firmami ELMAR, AGROCENTRUM, AGRO-SERWIS, CLAAS, zorganizował pokaz sprzętu ziarna kukurydzy i jego konserwację poprzez zakiszanie. Pokaz odbył się 17 października na polu demonstracyjnym w gospodarstwie rolnym Pana Adama Podbielskiego we wsi Bobin gm. Czerwin pow. ostrołęcki. Okazało się, że istnieje duże zapotrzebowanie na tego rodzaju wiedzę. Organizatorzy miło zaskoczeni zostali frekwencją; w środku tygodnia, po ulewnym deszczu w nocy, na pokazie pojawiło się około 200 osób. Celem pokazu była konserwacja mokrego ziarna kukurydzy, tanio i ekologicznie, dla różnych zwierząt, dostosowana do warunków każdego gospodarstwa rolnego.
Przy dorodnym łanie mieszańców kukurydzy przeprowadzono szkolenie dotyczące:
- Sprzętu ziarna kukurydzy na paszę dla krów wysokowydajnych (wykład: mgr inż. Stefan Wysocki, KWS Polska)
- Wykorzystanie opakowań typu big-bag do konserwacji mokrego ziarna kukurydzy (wykład: dr inż. Witold Rzepiński, MODR)
- Konserwacja mokrego ziarna kukurydzy przy udziale preparatu bakteryjno-enzymatycznego (wykład:.dr inż. Krystyna Zielińska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego)
Pierwszy z wykładowców omówił sprzęt ziarna z wykorzystaniem najnowszej techniki rolniczej dostępnej w Polsce, z uwzględnieniem walorów mieszańców kukurydzy. W tym rejonie, ziarno kukurydzy rolnicy przeznaczają na paszę dla bydła. Zgłaszano chęć sprzedaży ziarna suszonego (taką ofertę złożyła firma AGROCENTRUM). Wartość paszowa mokrego ziarna kukurydzy dorównuje ziarnu pszenicy, ponadto przeżuwacze trawią ją bay-pass, łatwo się konserwuje, chociaż suszenie ziarna nie jest najtańszym sposobem i jest nie ekologiczne.
Kolejny z wykładowców skupił się na możliwie najtańszych technologiach zakiszania mokrego ziarna kukurydzy w warunkach każdego gospodarstwa rolnego z wykorzystaniem techniki, która jest tam dostępna. Powszechnie dostępne jest zakiszanie mokrego ziarna w rękawach foliowych (nie najtańszy sposób konserwacji). Stosowanie zakiszania nie zawsze są dostępne dla gospodarstw o małych areałach uprawy kukurydzy (do 5 ha). Koszt zakiszenia 1 tony mokrego ziarna waha się w granicach 40-70 zł.
Znacznie tańszym sposobem konserwacji jest zakiszanie ziarna kukurydzy w opakowaniach typu big-bag, ponieważ cena jednego worka wynosi 10-30 zł. MOżna do tego wykorzystać opakowania po nawozach mineralnych, najważniejsze, aby odciąć dostęp powietrza. W takim opakowaniu mieści się około 850-950 kg mokrego ziarna kukurydzy do wykorzystania we własnym gospodarstwie lub do sprzedaży o każdej porze roku. Ziarno trzeba rozdrobnić, dowolnym sprzętem przed zakiszeniem, bądź przed skarmieniem. Ziarno kukurydzy kisi się bardzo dobrze, nawet nie rozdrobnione ziarno trudno „spaskudzić”.
Dr K. Zielińska omówiła zakiszanie mokrego ziarna kukurydzy z wykorzystaniem preparatu bakteryjno-enzymatycznego LAKTOZYM (produkowany przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego), którego zadaniem jest ograniczenie do minimum strat wartości energetycznej kiszonego ziarna kukurydzy. Składa się on z preparatu bakteryjnego zawierającego 3 szczepy bakterii fermentacji mlekowej: Lactobacillus plantarum KKP/788/p, Lactobacillus plantarum KKP/593/p, Lactobacillus buchneri KKP/907/p oraz płynnego koncentratu zawierającego enzymy paszowe: endo1,4-beta-glukanaza, endo-ksylanaza, glukoamylaza. Obecność bakterii Lactobacillus buchneri sprawia, że oprócz kwasu mlekowego produkowany jest kwas octowy i propionowy, który hamuje rozwój drożdży i pleśni w kiszonym ziarnie (ochratoksyna A). Efektem zastosowania preparatu jest: większa wartość energetyczna zakiszonego ziarna, szybciej i równomiernie przekiszone ziarno, mniej drożdży i pleśni w kiszonym ziarnie, większa stabilność tlenowa kiszonego ziarna, lepsze wyniki produkcyjne. Kwas mlekowy to eliksir młodości, zawsze poprawia zdrowotność paszy i wyniki produkcyjne karmionych zwierząt.
Następnie odbył się pokaz sprzętu ziarna kukurydzy kombajnem CLAAS Tucano. Sprzątnięto kolekcję mieszańców KWS: Amadeo, Touran, Ronaldinio, Ricardinio, Ambrosini, KWS5133EKO, Ursinio, Colisee. Plony wilgotnego ziarna kukurydzy wahały się od 14,33 t/ha (Ursinio) do 15,84 t/ha (Touran), zaś suchego ziarna (14%) od 10,62 t/ha (Ursinio) do 12,02 t/ha (Ronaldinio) t/ha. Poziom wilgotności zbieranego ziarna wahał się od 34,2% (Ronaldinio) do 36,5%. Dochód brutto z 1 ha (liczony wg KWS) wynosił od 6991 zł do 8285 zł, najwyżej Ronaldinio. Rolnicy byli zaskoczeni czystością zbieranego ziarna i dokładnym rozdrobnieniem słomy kukurydzy, która nie powinna utrudniać dalszej agrotechniki.
Zarówno rolnicy jak i przedstawiciele firm biorących udział w imprezie, uznali zasadność i wagę tego typu pokazów, wyrażając nadzieję na kontynuację.
Opracował
Dr inż. Witold Rzepiński
Oddział Ostrołęka