Siedziba MODR w Warszawie:  ul. Czereśniowa 98, 02-456
Tel.: 22 571 61 00 | e-mail: sekretariat@modr.mazowsze.pl

APS   kleski    
sir logotyp 150x70fb sir      
A A A

Jak wynika z analiz przeprowadzonych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, wzrost dochodów z rodzinnego gospodarstwa rolnego w roku 2017 wyniósł ok. 30 proc.

Ciągle poszukujemy takich działań, które z jednej strony sprzyjają obniżce kosztów produkcji rolnej, a z drugiej strony poszerzają możliwości zbytu produktów z gospodarstwa – podkreślił Krzysztof Jurgiel minister rolnictwa i rozwoju wsi,  przedstawiając podczas konferencji prasowej podejmowane przez resort działania. Minister omówił rozwiania legislacyjne oraz przedstawił środki finansowe kierowane do gospodarstw rolnych.

- Przez kolejne dwa lata uruchomiliśmy wypłacanie zaliczek na dopłaty bezpośrednie w wysokości 70% należnych kwot – przypomniał szef resortu. Minister Jurgiel zwrócił także uwagę na rozwiązania legislacyjne wzmacniające pozycję rolnika w całym łańcuchu żywnościowym. Pakiet pięciu ustaw zabezpieczający producentów rolnych przed nieuczciwymi praktykami handlowymi.

Kolejnymi instrumentami wspierania rolniczych dochodów są dopłaty do materiału siewnego i dopłaty do paliwa rolniczego. Znaczne środki kierowane są także na postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Aktualnie realizowany jest kolejny, dwuletni program wsparcia dla blisko 30 tysięcy pszczelarzy.

Profesor Andrzej Kowalski dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB przedstawił analizę dochodów rolniczych w 2017 roku. – W minionym roku nastąpił 12 proc. wzrost produkcji rolnej przy tylko 2 proc. wzroście kosztów, wynikających głównie ze wzrostu cen energii – poinformował dyrektor Instytutu. Około 12 proc. wzrost wartości produkcji rolniczej jest wynikiem zwiększenia wartości produkcji roślinnej o ok. 7 proc i zwierzęcej o 17 proc w 2017 roku w stosunku do roku 2016. W produkcji roślinnej znacznie zwiększył się wolumen produkcji zbóż o 7,5 proc. co wraz ze wzrostem cen o nieco ponad 4 proc. skutkowało zwiększeniem wartości tego kierunku produkcji o ponad 12 proc. W przypadku warzyw 4 proc. zwiększenie wartości produkcji było efektem 2 proc. zwiększenia zarówno wolumenu jak i cen. Istotne, na poziomie 10 proc., zwiększenie wartości produkcji roślin oleistych (głownie rzepaku) oraz ziemniaków to efekt ponad 11 proc. zwiększenia wolumenu produkcji przy nieznacznie niższych cenach. Z kolei znaczące zmniejszenie wartości produkcji owoców o 14 proc. to efekt zmniejszenia o ponad 1/4 wolumenu produkcji przy wzroście cen o mniej niż 20 proc. W produkcji zwierzęcej motorami zwiększenia wartości produkcji były produkcja mleka, żywca wołowego, wieprzowego i jaj. Odnotowano zwiększenie wolumenu produkcji o ponad 7,5 proc. w produkcji mleka i 1 proc. w przypadku produkcji jaj. Natomiast od 7 proc. zwiększyły się ceny w produkcji bydła i do blisko 25 proc. w produkcji mleka. W porównaniu z poprzednimi latami wartość produkcji drobiu nie uległa zmianie. Znacząco zmniejszyła się natomiast wartość produkcji owiec i kóz. W tym przypadku zmniejszył się zarówno wolumen produkcji, jak i spadły ceny o ponad 15 proc.

Profesor podkreślił, że badane były gospodarstwa towarowe objęte systemem FADN. Obserwacje ekonomiczne obejmują ponad 740 tysięcy gospodarstw rolnych. Natomiast bardzo szczegółowo badanych jest 12 tysięcy gospodarstw. – Te 740 tysięcy gospodarstw rolnych generuje 93 proc. całej naszej produkcji rolnej – poinformował dyrektor IERiGŻ. – Wzrost dochodów wynikał przede wszystkim z sytuacji rynkowej i dzięki temu zaobserwowane zostało złagodzenie dysparytetu dochodów rolniczych w stosunku do dochodów w całej gospodarce narodowej – podkreślił profesor Kowalski.

 

Źródło: Biuro prasowe MRiRW