Specjały kornickiej spiżarni
14 kwietnia br. w Dubiczach (powiat łosicki) po raz dwunasty zorganizowano gminny konkurs „Specjały kornickiej spiżarni”.
Tegoroczne spotkanie kulinarne (z udziałem ponad siedemdziesięciu osób), przebiegało pod hasłem „Wie to ojciec, wie to matka; dubicka wołowinka - to dopiero gratka”. Jak co roku, potrawy (tym razem z wołowiny) przygotowały przedstawicielki poszczególnych wsi.
Komisja, składająca się z przedstawicieli MODR Oddział Siedlce, władz samorządowych oraz sponsorów, biorąc pod uwagę walory smakowe, oryginalność, estetykę i sposób podania, dokonała oceny potraw i przyznała:
I miejsce – KGW w Kobylanach za zrazy wołowe z grzybami leśnymi
II miejsce – KGW Walim za pulpety wołowe w sosie borowikowym
III miejsce – KGW Rudka zakociołek po chłopsku z wołowiną
Ponadto wyróżnione zostały potrawy wykonane przez: panie z KGW Dubicze za polędwicę wołową w cieście chlebowym, KGW z Kolonii Kornica za strogonowa, z miejscowości Zalesie- Walimek za gulasz wołowy w cieście francuskim, z KGW Wygnanki za policzki wołowe w winie oraz z KGW Stare Szpaki za zrazy wołowe w sosie z grzybów leśnych.
Inicjatorem i organizatorem corocznych spotkań z cyklu „Specjały kornickiej spiżarni” jest Wiesława Malczewska z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Oddziału Siedlce, TZD Łosice.
Tegoroczne spotkanie uświetniły występy zespołów ludowych „Sąsiadeczki” z Kobylan, „Marysieńki” ze Szpaków Starych oraz nowopowstałego zespołu z Kornicy.
Konkurs „Specjały kornickiej spiżarni” w gminie Stara Kornica wpisał się na stałe w kalendarz imprez.Jego temat jest za każdym razem inny; był już konkurs na najlepszą potrawę z ryb, wieprzowiny, drobiu, mleka, kasz, ziemniaka, na potrawy wielkanocne, najlepszą sałatkę, pierogi, potrawę jednodaniową i nalewkę. Celem jest zarówno poznanie i rozpowszechnianie oryginalnych przepisów, pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego i popularyzowanie kuchni domowej, jak również aktywizacja i integracja mieszkańców całej gminy.
W realizację konkursu aktywnie włączają się władze samorządowe; w tym roku w kulinarnym spotkaniu uczestniczyły Janina Ewa Orzełowska - wicemarszałek województwa mazowieckiego, Iwona Muller - wicestarosta powiatu łosickiego, Kazimierz Hawryluk – wójt gminy, Elwira Hulińska – przewodnicząca rady gminy oraz Piotr Kiryluk - sołtys wsi Dubicze.
{gallery}Konkursy/20016/Specjaly_kornickiej_spizarni{/gallery}
1. pulpety wołowe w sosie borowikowym
2. gulasz wołowy w cieście francuskim i polędwica wołowa w cieście chlebowym,
3. polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty
4. kociołek po chłopsku z wołowiną
5. policzki wołowe
6. uczestniczki konkursu
7. uczestniczki konkursu
Tekst i zdjęcia: Maria Sudnik
MODR Oddział Siedlce