Im więcej wiemy, tym lepiej jemy
11 września w Ostrołęce odbyła się pierwsza konferencja z cyklu „Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” pod nazwą ,,Produkt tradycyjny wysokiej jakości -skracanie łańcucha dostaw żywności z gospodarstwa do konsumenta” organizowana przez MODR Oddział Ostrołęka.
Uczestniczyło w niej 50 rolników z powiatów: ostrołęckiego, ostrowskiego, makowskiego, przasnyskiego oraz wyszkowskiego.
Organizatorom konferencji zależało na propagowaniu dobrych praktyk oraz wzorców, które funkcjonują i sprawdzają się na obszarach wiejskich województwa mazowieckiego, a zostały wprowadzone przy udziale środków finansowych pochodzących z SPO 2004 – 2006 oraz PROW 2007 – 2013. Poszerzeniu wiedzy służyły wykłady dotyczące produktu tradycyjnego i regionalnego w procesie wędzenia (dr hab. Krzysztof Dasiewicz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnej wędzarni w zakładach małej zdolności produkcyjnej – MLO, oceny ryzyka występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia (Iwona Grochocka - Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Ostrołęce) czy najważniejszych przepisów dotyczących dopuszczalnych poziomów WWA w środkach spożywczych. Tomasz Pfajfer z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
MODR Oddział Ostrołęka
Autor: Tomasz Pfajfer
Zdjęcia: Grzegorz Zacharek
OPR. WA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu
Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi