Notatka
W dniu 24.03.2010 w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku odbyła się Konferencja dla rolników hodowców i producentów trzody chlewnej na temat „Dobór zwierząt, zdrowotność stada i jakość pasz gwarantem produkcji tuczników zgodnie z wymaganiami konsumentów”.
W pierwszym wykładzie „ Prawidłowy dobór zwierząt sposobem otrzymania mięsa wysokiej jakości” Pan dr Tadeusz Blicharski omawiał między innymi typy krzyżowań gwarantujące wysoką jakość mięsa. Kolejny temat to System jakości PQS (Porc Quality System) który oficjalnie, decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 11 grudnia 2009 roku, został uznany za krajowy system jakości żywności. Program został opracowany przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” i Związek „Polskie mięso”. Uznanie oznacza że System spełnia wymogi prawa Unijnego i daje możliwości wsparcia ze środków unijnych. Gospodarstwa przystępujące do systemu muszą przejść certyfikację gwarantującą spełnienie wymogów Systemu. Dr Anna Litwinow z Krajowego Centrum Doradztwa Oddział w Radomiu omawiała Minimalne Zasady Wzajemnej Zgodności (Cross Compliance) - Zdrowie zwierząt, bezpieczeństwo żywności i pasz. Wymogi te wchodzą w życie od 1 stycznia 2011 roku.
Przedstawiciel Pfizer Trading Polska Sp. z.o.o lek. wet. Arkadiusz Raźny przedstawił preparaty produkowane przez firmę dla trzody chlewnej. O zasadach żywieniach stada podstawowego, o zagrożeniach wynikających ze złego racjonowania pasz mówił mgr inż. Wojciech Dzienisiewicz z Trouw Nutrition Polska Sp. z o.o. Firma Agrivet sp.j. na holu Centrum Edukacyjno-Konferncyjnego reklamowała preparaty do suchej dezynfekcji i sanityzacji budynków inwentarskich, oraz do utrzymania higieny i osuszania prosiąt noworodków. Firmy te były sponsorami imprezy. W spotkaniu wzięło udział 101 osób rolników, uczniów szkół rolniczych i doradców.
Składamy podziękowania rolnikom, uczniom, wykładowcom i sponsorom za udział w Konferencji.
Opracował Marek Świątkowski