„Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza.
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Radom, przystąpił do realizacji operacji „Cudze chwalicie swego nie znacie” – tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020.
W ramach ww. projektu w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Radom, 10 października 2018 r. przeprowadzone będzie seminarium z wystąpieniami wytwórców produktów lokalnych, których produkty zdobywają główne nagrody w konkursach: „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego”, „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, „Mazowieckie Sery Zagrodowe” czy „Sposób na Sukces”. W stoiskach swoją działalność prezentować będą przedsiębiorcy, którzy posiadają produkty z listy LPT Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz ci, którzy prowadzą działalność przetwórczą w oparciu o produkty z własnego gospodarstwa:
- Gospodarstwo Elżbiety i Wojciecha Pysiaków – 4 produkty na LPT
- Gospodarstwo Małgorzaty i Mieczysława Podgórskich – 5 produktów na LPT
- Gospodarstwo Pasieczne Łukasz Murawski – 1 produkt na LPT
- Gospodarstwo sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewiczów - 1 produkt na LPT
- Stowarzyszenie „Mirowianki”
- Piekarnia „Wacyn” E. Brzezińska
- Stowarzyszenie „made in Bończa”
- Gospodarstwo agroturystyczno- rybackie T. Woźniak
Projekt skierowany jest do właścicieli gospodarstw wytwarzających produkty tradycyjne lub będących w trakcie przygotowań do założenia takiej działalności, osób zamieszkujących i prowadzących działalność na obszarach wiejskich- głównie właścicieli małych gospodarstw rolnych, stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich, dzięki którym poznajemy lokalne tradycje kulinarne.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu proszone są o zgłoszenie się do doradców w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego właściwych ze względu na miejsce zamieszkania lub do osoby bezpośrednio realizującej projekt tj.
Ewa Stanik
MODR Oddział Radom
tel: 48 332-39-63, 48 365 02 06
email:
Szczegółowy program seminarium w załączeniu