Kobieta przedsiębiorcza w Unii Europejskiej
XI edycja konferencji Kobieta Przedsiębiorcza w UE zatytułowana jest Produkty Mleczarskie i Zdrowie. Odbędzie się 6 marca 2015 r. w Centrum Edukacyjno – Konferencyjnym MODR Oddział Poświętne w Płońsku.
Tym razem poświęcona jest zdrowotnym aspektom żywienia produktami mleczarskimi oraz zasadom wprowadzania produktów lokalnych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wg informacji profesora Antoniego Pluty, wykładowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polska zajmuje piąte miejsce w skupie mleka w Unii Europejskiej. W 2013 roku produkcja mleka w kraju wyniosła około 12,5 mld litrów, co w przeliczeniu na jednego mieszkańca stanowi około 320 litrów mleka/osobę/rok. Jednak faktyczne spożycie mleka i produktów mlecznych w przeliczeniu na mleko ogółem wynosi obecnie tylko około 200 litrów/osobę/rok.
Niekorzystnym i niepokojącym zjawiskiem w ostatnim dwudziestoleciu było zmniejszanie się spożycia produktów mlecznych w kraju, które spadło z około 280 litrów/osobę/rok sprzed okresu transformacji do najniższego poziomu 173 l/osobę/rok w 2005 r. Niskie spożycie produktów mlecznych w ostatnich kilkunastu latach doprowadziło do około 50% - owych niedoborów wapnia w przeciętnej diecie Polaków, co skutkuje zagrożeniem dla zdrowia i implikuje wiele problemów zdrowotnych konsumentów.
Należy podkreślić, że mleko i produkty mleczarskie są źródłem 60-70 % wapnia w codziennej diecie. Lekceważąc tę grupę pokarmów, nie dostarczamy organizmowi tak bardzo potrzebnego wapnia zwanego nie bez podstaw „osią życia”. Jest to główny makroelement, który musi być dostarczany organizmowi. Dieta bezmleczna to tylko ok. 30 % potrzebnego nam wapnia.
Niektórzy unikają jedzenia masła, chociaż należy ono do najbardziej wartościowych tłuszczy. Zawiera około 400 różnych kwasów tłuszczowych, większości których rola nie jest jeszcze znana. Masło zawiera między innymi naturalny czynnik antynowotworowy, CLA - izomer kwasu linolowego. CLA sprzyja też spalaniu tkanki tłuszczowej. CLA występuje w mięsie przeżuwaczy - wołowinie, cielęcinie, baraninie i w tłuszczu mlecznym. Jeżeli z diety wykluczymy masło, praktycznie nie mamy CLA, ponieważ nie występuje ono w ogóle w tłuszczach roślinnych.
Te i wiele innych cennych informacji uczestnicy otrzymają w materiałach konferencyjnych, dofinansowanych przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich w ramach Pomocy Technicznej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 -2013.
Tekst: Małgorzata Najechalska MODR Oddział Poświętne w Płońsku
W załączeniu program konferencji:
PROGRAM
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju
Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi