Bitwa Regionów – kulinarna rywalizacja w Repkach
Podczas Festynu Kulinarnego „Smaki Powiatu”, który odbył się 27 maja w Repkach na Mazowszu, wyłoniono zwycięzców ósmej edycji ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów” (etap powiatowy). W szranki stanęło 21 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu sokołowskiego – wygrało KGW Hołowienki, drugie miejsce przypadło KGW z Krzemienia, a trzecie KGW z Chądzynia.
Komisja konkursowa w składzie: Teresa Nazarczuk – właściciel restauracji Zamkowa w Drohiczynie - (przewodnicząca), Jerzy Błoński – kierownik Biura powiatowego ARiMR w Sokołowie - (wiceprzewodniczący) oraz członkowie: Anna Adynowska kierownik PZDR w Sokołowie i Beata Jeżowska – kierownik Placówki Terenowej KRUS w Sokołowie.
Za najsmaczniejszą potrawę, przygotowaną w ramach konkursu „Bitwa Regionów”, uznała pulardę w sosie chrzanowym, przygotowaną przez panie z KGW Hołowienki. Koło to będzie reprezentować powiat sokołowski w wojewódzkim etapie „Bitwy Regionów”. Nagrodą za zwycięską potrawę było 2000 tys. zł. Drugie miejsce (1500 zł) przypadło KGW Krzemień – podniebienie jury podbił krzemieński szczupak na parze podlany sosem z miętowej nalewki. Bigos myśliwski, w wykonaniu pań z KGW w Chądzyniu, zasłużył na trzecie miejsce (1000 zł). Wyróżniono także kartacze z pieczarkami i kapustą, podane przez gospodynie z Wierzbic Górnych. Swoją potrawę okrasiły wierszem, w którym zawarły filozofię konkursu:
„W gminie Repki świętowanie, przyjechały piękne panie.
Każde koło dziś gotuje, więc pyszności nie brakuje.
Koło z Wierzbic też staruje i kartacze prezentuje.
Pieczareczka tu króluje i swój region reprezentuje
Babcia takie gotowała I mamusia pokazała
Więc i my dla zacnych gości podajemy te pyszności”.
Nagrody zwycięskim kołom wręczyła Apolonia Stasiuk - wójt gminy Repki.
– Cieszę się, że możemy gościć tyle znakomitych Kół Gospodyń Wiejskich, które za każdym razem zaskakują jury kreatywnością i wirtuozerią smaków – podkreśliła, zapraszając do degustacji konkursowych potraw. A wśród nich były, m.in.: pulpeciki z młodej koźlęciny w sosie pomidorowym zapiekane pod kozim serem, baba ziemniaczana w trzech odsłonach, polędwiczki wieprzowe z sosem z kurek leśnych, żeberka w sosie własnym z mufinkami z cukinii, bliny ziemniaczane z piwem jałowcowym na Zagaciu podawane i wiele innych.
- Muszę przyznać, na podstawie tych wszystkich pyszności, które dziś skosztowałem, że dziedzictwo kulinarne w naszym regionie ma się bardzo dobrze – mówił uczestniczący w imprezie Józef Jan Romańczuk - dyrektor MODR Oddział Siedlce.- Potrawy były z jednej strony tradycyjne, z drugiej zaś bardzo oryginalne i pięknie podane. Rodzima kuchnia, oparta na produktach, wytworzonych we własnej zagrodzie, jest bardzo ważnym elementem, decydującym o konkurencyjności polskiego rolnictwa - dodał. - „Bitwa Regionów” zachęca do zdrowej rywalizacji i stałego podnoszenia poziomu w kulinarnych zmaganiach. Dzięki takim festynom, jak ten w Repkach, mamy okazję doświadczyć bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji społeczności lokalnych na wsi.
W imprezie udział wzięli m.in. wicepremier Henryk Kowalczyk, senator Waldemar Kraska – wiceminister zdrowia, posłowie Maciej Górski i Marek Sawicki, Anna Kaszuba - dyrektor Biura Wojewody Mazowieckiego, przedstawiciele licznych instytucji oraz bardzo wielu mieszkańców powiatu i regionu, na których czekały liczne atrakcje.
MODR Oddział Siedlce