Światowy Dzień Żywności – 16 października
Od 42 lat obchodzimy, przypadający na 16 października Światowy Dzień Żywności (World Food Day). Wydawałoby się, że postęp jakiego dokonała ludzkość we wszystkich dziedzinach życia, spowoduje poprawę także w sferze dostępu do żywności dla wszystkich mieszkańców globu.
Tymczasem w latach 2012-2014 ze skrajnym niedożywieniem zmagało się około 805 mln osób. Nadal są miejsca na Ziemi, gdzie ludzie nie mają dostępu do żywności, gdzie niesprawiedliwie się ją dystrybuuje lub istnieją mało sprzyjające warunki polityczno-gospodarcze do jej wytwarzania. „Naprawa naszych nadwyrężonych systemów rolno-spożywczych wymaga zbiorowych działań, tak aby każdemu zapewnić wystarczającą ilość zdrowej i pożywnej żywności, cały łańcuch dostaw żywności stał się bardziej zrównoważony, odporny i sprzyjający włączeniu społecznemu oraz zapewniał godne warunki pracy i zabezpieczenia społecznego dla wszystkich zatrudnionych. Wprowadzenie takiej zmiany w życie wymaga zaangażowania każdego z nas”- czytamy w broszurze opublikowanej poniżej. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego dołącza do działań na rzecz zdecydowanej zmiany sposobu produkcji i konsumpcji żywności w Polsce i na świecie.
DOŁĄCZ I TY!
Przeczytaj zamieszczoną poniżej broszurę!