Konferencja w Płońsku – przetwórstwo i dystrybucja żywności
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku, zaprasza na konferencję nt. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności w gospodarstwach rolnych”, która odbędzie się 12 września (niedziela) w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym przy ul. Sienkiewicza 11 w Płońsku.
Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Planu operacyjnego na lata 2020-2021, konkurs nr 5/2021 - Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Do udziału w bezpłatnej konferencji serdecznie zapraszamy mieszkańców obszarów wiejskich i mieszkańców okolicznych małych miasteczek z terenu północnego Mazowsza, w tym rolników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, drobnych producentów żywności, mieszkańców wsi i małych miasteczek, a także przedstawicieli Kół Gospodarstw Wiejskich.
Konferencja pt. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności w gospodarstwach rolnych” poświęcona będzie tematyce rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego i form dystrybucji żywności. Szczegółowo omówione zostaną zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, systemów jakości żywności oraz produktu regionalnego i tradycyjnego sprzedawanego lokalnie, zgodnie z aktualnymi przepisami, dotyczącymi rolniczego handlu detalicznego i sprzedaży bezpośredniej.
Poszczególne zagadnienia przedstawią eksperci rangi krajowej, posiadający wieloletnie doświadczenie w zakresie przetwarzania i sprzedaży żywności w gospodarstwach rolnych. Przez cały czas trwania konferencji eksperci będą dostępni w ramach konsultacji eksperckich.
Celem głównym operacji jest aktywizacja mieszkańców wsi do podejmowania inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich poprzez poszukiwanie alternatywnych rozwiązań prowadzących do uruchomienia własnego biznesu, a tym samym poprawy warunków i jakości życia na wsi, oraz jej promocji jako atrakcyjnego miejsca do życia i rozwoju zawodowego.
Natychmiastowym i mierzalnym efektem realizacji operacji, który zostanie osiągnięty bezpośrednio po jej zakończeniu, będzie przeszkolenie, co najmniej 50 mieszkańców obszarów wiejskich z terenu północnego Mazowsza, w zakresie przetwarzania żywności na niewielką skalę i wprowadzania jej na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji.
Dzięki wiedzy pozyskanej podczas konferencji długookresowym efektem realizacji operacji będzie zwiększenie liczby gospodarstw prowadzących własną działalność gospodarczą, a tym samym wzrost produkcji produktów wysokiej jakości, wykonywanych w sposób regionalny i tradycyjny, następnie ich sprzedaży w krótkich łańcuchach żywnościowych. Skutkować to będzie wsparciem sektora przetwórstwa rolnego, tworzeniem nowych miejsc pracy, zwiększeniem rentowności gospodarstw i poprawą warunków bytowych mieszkańców obszarów wiejskich.
Szczegółowych informacji na temat wydarzenia udzielą:
Danuta Bronowska tel. 23 663 07 26 e-mail:
Paulina Wasiak tel. 23 663 07 23 e-mail:
Anna Nowicka tel. 23 663 07 23 e-mail:
Zachęcamy i serdecznie zapraszamy do udziału w naszym wydarzeniu
W załączeniu:
Zachęcamy do odwiedzenia stron internetowych: www.mazowieckie.ksow.pl, gdzie można znaleźć informacje o bieżących inicjatywach i wsparciu KSOW oraz www.ksow.pl, gdzie można zarejestrować się jako Partner KSOW.